III Święto Rzepaku

Zapraszamy na III Święto Rzepaku – ekopiknik rodzinny w Folwarku Łękuk.

Co roku zbieramy plon z naszych pól i we własnej tłoczni wyciskamy olej. Tłoczone na zimno Złoto Mazur trafia do naszej kuchni i SPA. Chcemy podzielić się z Wami sekretem jego właściwości i spędzić dzień w Folwarku w rodzinnej atmosferze.
Na Gości czekają liczne atrakcje i wystawcy!

Termin: 13 maja 2018 (niedziela)

Start 15:00, wstęp wolny

Miejsce: Łękuk Mały, koło Orłowa, gmina Wydminy

W programie między innymi:
  • loty balonem
  • jarmark regionalnych smakołyków i rękodzieła (zgłoszenia wystawców do 5 maja: ela.buratynska@lekuk.pl)
  • dobrodziejstwa naturalnego SPA (bezpłatne pilingi rzepakowe)
  • konkursy z nagrodami
  • animacje dla całej rodziny
  • występy taneczne lokalnych grup młodzieżowych
  • dzień otwarty w Folwarku – liczne promocje w restauracji, SPA i Ruskiej Bani

Jak wspaniale było rok temu? Zobaczcie sami: https://folwarklekuk.pl/ii-swieto-rzepaku-fotorelacja/

Dlaczego właśnie rzepak?

Od maja kwitnące pola, należące do Folwarku, falują niczym żółty ocean.

Po okresie kwitnienia rzepak daje plon – z ziaren własnoręcznie tłoczymy na zimno olej, bogaty w witaminy A, E, K oraz D2.

Olej rzepakowy jest nieodzownym dodatkiem folwarcznej kuchniDodajemy go do sałatek, ryb, smażenia i pieczenia. Można skosztować go w towarzystwie drożdżowego chleba z naszego pieca kaflowego.

Strefa SPA również korzysta z jego dobrodziejstw. W Łękuckich Łaźniach jest składnikiem pilingów.

Okoliczne pszczoły z nektaru kwiatów naszego rzepaku produkują smakowity łękucki miód, który podajemy naszym Gościom.

Poprzednie

Następny