fbpx

Menu restauracji

Aby poznać alergeny występujące w naszych potrawach i napojach najedź kursorem na konkretną pozycję menu.

PRZYSTAWKI

PRZYSTAWKI SERWUJEMY Z KOSZYKIEM PIECZYWA WŁASNEGO WYPIEKU

Półgęsek | zielone szparagi – 150G – 29 zł
puder laskowy | miód truskawkowy | masło

Ser kozi smażony | łękucki schab dojrzewający – 200g – 34 zł
figa | borówki | tymianek | miód | czerwone wino

BIESIADY FOLWARCZNE – PÓŁMISKI PRZEKĄSKOWE DLA KILKU OSÓB

Deska mięs łękuckich na zimno (dla 3-4 osób) – 720g – 49zł
wędzone | pieczyste | kiełbasa | pasztet | smalec | dodatki

Deska serów mazurskich (dla 3-4 osób) – 520g – 56 zł
zagrodowe | twarogowe | owoce i orzechy | miód | domowa konfitura

Półmisek pierogów (dla 3-4 osób – 16 szt.) – 650g – 39 zł
z farszem mięsnym | wegetariańskie | okrasa

ZUPY

Zupa sezonowa – 250ml – 13 zł
zapytaj kelnera o dzisiejszą propozycję

Wiejski rosół – 250ml – 13 zł
z domowym makaronem

Zupa rybna – 250ml – 24 zł
na pomidorach z sandaczem

SAŁATY

Sałata rzymska | suszone pomidory | ogórek | grzanki | sos cezar – 250g

  • z kurczakiem i boczkiem – 34 zł
  • z chrupiącym okoniem – 37 zł

Rukola | papryka | ogórek | pomidor | czerwona cebula | grzanki | vinaigrette – 250g

  • z serem zagrodowym – 34 zł
  • z warzywami w tempurze – 32 zł

DANIA GŁÓWNE

Schab z kością | gruszki | kluski faszerowane borowikami – 580g – 36 zł
puree z kiszonej kapusty | mus ćwikłowo-chrzanowy

Stek z antrykotu | ziemniaki baby z ogniska – 680g – 69 zł
chutney z czerwonej cebuli | prażona cykoria | pesto niedźwiedzie
wybierz stopień wysmażenia: rare | medium rare | medium | medium well | well done

Comber jagnięcy | kasza gryczana z marynowanymi grzybami – 520g – 69 zł
brzoskwinia | marchew | sos ciemny

Szczupak | puree z pasternaka z bryndzą – 480g – 42 zł
bób na maśle | burak | kawior ze szczupaka

Jesiotr | czarna soczewica z trawą cytrynową – 420g – 56 zł
groszek cukrowy | oliwa koperkowa | sos maślany z trawą żubrową

BIESIADY FOLWARCZNE – PÓŁMISKI DLA KILKU OSÓB

Deska mięs mazurskich na ciepło (dla 3 osób) – 1300g – 99 zł
grillowane | smażone | konfitowane | ziemniaki z ogniska | pieczywo | dodatki

Deska ryb mazurskich na ciepło (dla 3 osób) – 1100g – 115 zł
grillowane | smażone | ziemniaki z ogniska | pieczywo | dodatki

DANIA DLA DZIECI

Siekane kotleciki drobiowe – 350g – 19 zł
domowe kopytka | zielona fasolka szparagowa

Chrupiący filecik z okonia | frytki – 270g – 28 zł
surówka z białej kapusty | ketchup | sos tatarski

Naleśniki na słodko – 220g – 14 zł
z twarożkiem lub domową konfiturą

DESERY

Ciasto łękuckie – 120g – 13 zł
zapytaj kelnera o dzisiejszą propozycję

Deser lodowy – 130g – 15 zł
konfitura owocowa | bita śmietana

Parfait cytrynowe – 150g – 17 zł
konfitura jagodowa | świeża mięta

Pepitki marchewkowe w mleku migdałowym – 230g – 19 zł – deser wegański
mus malinowy | karmelizowane płatki migdałów | mrożone maliny

LUNCH MENU

DANIA SERWOWANE W GODZINACH 12:00 – 17:00

Placki ziemniaczane – 5 szt. – 350g – 18 zł
pestki dyni | słonecznik | kwaśna śmietana

Fish & chips – 370g – 29 zł
Ryba w cieście | frytki | sos tatarski

Kluski z rybami jeziorowymi – 550g – 29 zł
grzyby leśne | bób | por | śmietana

Pierś z kurczaka kukurydzianego – 450g – 32 zł
pesto niedźwiedzie | puree ziemniaczane z chrzanem | nowalijki w oliwie rzepakowej

Plińcburger – burger wołowy w plackach ziemniaczanych – 470g – 36 zł
z dodatkiem warzyw | czerwona cebula | sałata rzymska | sos tatarski

W wybrane dni serwujemy także tradycyjne kartacze!
Zapytaj kelnera o ich dostępność.

VEGAN MENU WIOSNA / LATO 2021
KUCHNIA ROŚLINNA

PRZYSTAWKI

Smalec z białej fasoli – 240g – 12 zł
suszona śliwka | cebula | czosnek | pieczywo

Grillowane roladki z bakłażana – 130g – 19 zł
marynowane tofu | borówki | maliny | sałaty

ZUPY

Wegańska zupa sezonowa – 250ml – 14 zł
zapytaj kelnera o dzisiejszą propozycję

Krem z kalafiora – 250ml – 18 zł
mleko kokosowe | czarna soczewica

DANIA GŁÓWNE

Pełnoziarniste pappardelle – 320g – 26 zł
pesto niedźwiedzie | prażone orzechy laskowe

Boczniaki panierowane w panko – 370g – 27 zł
sałatka z rukoli | koper włoski | cykoria

Stek z marynowanego tofu | mus szparagowy – 370g – 34 zł
warzywa korzenne sous-vide z kolendrą i czarnuszką