slider odkryj i przezyj

Odkryj i Przeżyj

  • Witajcie na Dzikich Mazurach!

  • Na skraju Puszczy Boreckiej, w królestwie żubrów...

  • ... skryło się magiczne miejsce, gdzie rządzą natura, przygoda i dobre emocje.

  • W Folwarku wyruszycie w podróż do lat dzieciństwa

  • Zapomnicie o troskach, odpoczniecie naturalnie...

  • Odnajdziecie zagubiony w codzienności romantyzm...

  • Przypomnicie sobie jak ważna jest aktywność...

  • Rozsmakujecie się w tradycyjnych recepturach...

    • 1

    • 2

    • 3

    • 4

    • 5

    • 6

    • 7

    • 8

Jak co roku, w połowie maja celebrujemy łękuckie Święto Rzepaku.
Z tej okazji warto wybrać się w nasze strony i sprawdzić jakie atrakcjeŚwięto Rzepaku w Łękuku Hotel na Mazurach serwujemy.

Zapraszamy więc do Łękuka Małego – przewidujemy liczne atrakcje oraz koncert wyśmienitego warszawskiego barda Jerzego Mamcarza!

Termin: 14 maja 2016 (sobota)

Start 14:00, wstęp wolny

W programie:

– prelekcja „Dlaczego rzepak?” (10 niezwykłych zastosowań / właściwości)

– występy taneczne lokalnych grup młodzieżowych

– jarmark regionalnych smakołyków i rękodzieła
(zgłoszenia wystawców do 10 maja: szkolenia@lekuk.pl)

– dobrodziejstwa rzepakowego SPA (pokaz pilingowania)Jerzy Mamcarz koncert na Mazurach Folwark Łękuk

– rzepakowy questing i konkursy z nagrodami

– dzień otwarty w Folwarku – liczne promocje (m.in.30% rabatu na wybrane specjały restauracji)

18:00 Recital Jerzego Mamcarza „Romans na Łyżworolkach” w restauracji „Ogień i woda” (wstęp: 30 zł – rezerwacja mailowa)

Zapraszamy do skorzystania z opcji PAKIETU RZEPAKOWEGO „Wyprawa po złoto Dzikich Mazur„.

A dlaczego właściwie rzepak?

Od maja kwitnące pola, należące do Folwarku, falują niczym żółty ocean.

Po okresie kwitnienia rzepak daje plon – z ziaren własnoręcznie tłoczymy na zimno olej.

Nie wszyscy wiedzą, że olej rzepakowy,” to bogate źródło witaminy A, E, K oraz D2.Rzepak Hotel Folwark Łękuk Mazury

Tradycja czerpania z darów natury, między innymi z cennych właściwości rzepaku, towarzyszy nam od pokoleń.

Olej rzepakowy jest nieodzownym dodatkiem folwarcznej kuchni. Dodajemy go do sałatek, ryb, smażenia i pieczenia. Można skosztować go w towarzystwie drożdżowego chleba z naszego pieca kaflowego.

Strefa SPA również korzysta z jego dobrodziejstw. W Łękuckich Łaźniach jest składnikiem pilingów i bazą do naszych wyjątkowych masaży (SŁOWIAŃSKA AJURWEDA).

Okoliczne pszczoły z nektaru kwiatów naszego rzepaku produkują smakowity łękucki miód.