slider slow food

Slow food

    • 1

    • 2

    • 3

    • 4

    • 5

    • 6

    • 7

    • 8

    • 9

W Folwarku Łękuk królują tradycja i natura, a wyczucie smaku i umiejętności naszych wprawnych kucharek odziedziczone zostały po matkach i babkach. Nauczone by korzystać z tego, co rodzi lokalna przyroda, a jednocześnie wychowane w mazurskim tyglu kulturowym, dobierają składniki przetworów w sposób ciekawy, a przy tym wyważony. Do absolutnych hitów należą konfitury i dżemy, między innymi z truskawek, porzeczek, ale też z cukinii czy dyniowe  – przygotowywane z plonów folwarcznego ogrodu. Na gości czekają również ogórki w różnej postaci – tradycyjnie kiszone, latem małosolne, korniszony oraz małe ogóreczki ze słodkim chilli. W naszej kuchni używamy własnego oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno z rzepaku rosnącego na naszych polach. Idealnie nadaje się do smażenia, ale też, dzięki wyjątkowemu smakowi, do sałatek lub pieczywa.

Wspieranie i promocja lokalnych, tradycyjnych sposobów wytwarzania żywności ma dla nas duże znaczenie, dlatego kupujemy sprawdzone produkty od zaprzyjaźnionych gospodarzy. Możecie skosztować u nas pysznego mleka od krów pasących się na soczystych, mazurskich łąkach, wyśmienitych serów zagrodowych czy świeżych jaj od szczęśliwych kur.

 Poznaj sezonowe MENU RESTAURACJI „OGIEŃ I WODA”

  MENU RESTAURACJI „OGIEŃ I WODA”spiżarnia łękuk
podobne oferty