Entdecken und erleben

  • Im Königreich von Wisenten, in der Borker Heide...

  • ... ist ein magischer Ort versteckt, an dem Natur, Abenteuer und gute Emotionen regieren.

  • Im Gutshof kehren Sie in Ihre Kindheit zurück...

  • Sie können Ihre Sorgen vergessen und sich im Grünen erholen

  • Sie finden die im Alltag verlorene Romantik

  • Sie werden sich daran erinnern, wie wichtig Aktivität ist

  • Sie können traditionelle Kochrezepte genießen

  • Sie atmen die sauberste Luft in Polen

    • 1

    • 2

    • 3

    • 4

    • 5

    • 6

    • 7

    • 8

slider pokoje de

Zimmer

    • 1

    • 2

    • 3

    • 4

    • 5

    • 6

    • 7

    • 8

    • 9

Zapraszamy na III Święto Rzepaku – ekopiknik rodzinny w Folwarku Łękuk.
Co roku zbieramy plon z naszych pól i we własnej tłoczni wyciskamy olej. Tłoczone na zimno Złoto Mazur trafia do naszej kuchni i SPA. Chcemy podzielić się z Wami sekretem jego właściwości.
Na Gości czekają liczne atrakcje, wystawcy i muzyczna niespodzianka na profesjonalnej scenie!
Termin: 13 maja 2018 (niedziela)
Start 15:00, wstęp wolny
Miejsce: Łękuk Mały, koło Orłowa, gmina Wydminy
W programie między innymi:
  • atrakcja przyciągająca ludzi…. LOTY BALONEM???
  • jarmark regionalnych smakołyków i rękodzieła (zgłoszenia wystawców do 5 maja: …@lekuk.pl)
  • dobrodziejstwa naturalnego SPA (bezpłatne pilingi rzepakowe)
  • dziecięcy bieg rzepakowy i konkursy z nagrodami
  • animacje dla całej rodziny
  • występy taneczne lokalnych grup młodzieżowych
  • dzień otwarty w Folwarku – liczne promocje w restauracji, SPA

Jak wspaniale było rok temu? Zobaczcie sami: http://folwarklekuk.pl/ii-swieto-rzepaku-fotorelacja/

Dlaczego właśnie rzepak?

Od maja kwitnące pola, należące do Folwarku, falują niczym żółty ocean.

Po okresie kwitnienia rzepak daje plon – z ziaren własnoręcznie tłoczymy na zimno olej, bogaty w witaminy A, E, K oraz D2.

Olej rzepakowy jest nieodzownym dodatkiem folwarcznej kuchniDodajemy go do sałatek, ryb, smażenia i pieczenia. Można skosztować go w towarzystwie drożdżowego chleba z naszego pieca kaflowego.

Strefa SPA również korzysta z jego dobrodziejstw. W Łękuckich Łaźniach jest składnikiem pilingów.

Okoliczne pszczoły z nektaru kwiatów naszego rzepaku produkują smakowity łękucki miód, który podajemy naszym Gościom.